Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

På Folktandvården Skånes webbplats används cookies. De behövs för att webbplatsen ska fungera på bästa möjliga sätt och kommer att sparas på din dator.

Är du i behov av tandvård?

Just nu går det endast att boka akut tandvård på utvalda kliniker runt om i Skåne.

Om du är i behov av akut tandvård kan du kontakta vår kundservice på 0771-55 88 00 för att boka en tid.

Har du övriga frågor som rör ombokning eller kommande tid, vänligen kontakta din klinik.

Logotype Vårdguiden 1177

Gnissla och pressa tänder

Symtom

Det är vanligt att du först inte märker av att du gnisslar eller pressar tänder, eftersom du kanske gör det när du sover. Du kan även vara omedveten om att du pressar tänderna när du är vaken.

Ofta är det en tandläkare som märker att du gnisslar tänder, när hen undersöker dina tänder av någon annan anledning. Ibland kan en närstående höra att du gnisslar tänder när du sover.

Symtomen skiljer sig åt mellan att gnissla och att pressa tänderna. Du får ofta mer besvär om du pressar tänderna än om du gnisslar.

Symtom om du gnisslar tänder

Efter ett tag kan du själv märka att tänderna slits lite snabbare än vanligt. Du kan till exempel se de nötta ytorna, speciellt på framtänder och hörntänder. Ibland kan kanterna på tänderna bli vassa eller taggiga.

Nötningen går långsamt, även om du gnisslar tänder mycket.

Symtom om du pressar tänder

Symtomen som du får om du pressar tänderna beror på att olika delar av käkarna har blivit överbelastade på grund av pressen.

Dessa symtom är vanliga om du pressar tänder:

  • Det låter från ena eller båda käkarna när du öppnar eller stänger munnen.
  • Du har svårt att gapa stort.
  • Du har ont eller känner dig trött i käkmusklerna. Det kan beskrivas som att du har träningsvärk i ansiktet på ena eller båda sidorna.
  • Det gör ont i käken när du gapar eller tuggar. Det kan kännas värre av att tugga seg mat.
  • Du har en oklar ömhet eller smärta i tänderna. Det är vanligt att smärtan flyttar sig mellan tänderna.
  • Du har en dov, molande värk i tinningen eller över pannan. Det är vanligt att ha ont redan när du vaknar.
  • Dina tänder spricker. Små tandsprickor gör att det kan ila i tanden. Djupare sprickor kan ge värk och ömhet. 

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en tandläkare om du tror du att du gnisslar eller pressar tänder.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Undersökningar

Slitage kan ha olika orsaker och därför börjar tandläkaren med att fråga dig om olika saker, till exempel vad du brukar äta, om du tar några läkemedel eller om du känner dig stressad.

För att ta reda på om du pressar tänder undersöker läkaren käkmusklerna och käkleden. Hen gör också en kontroll av hur stort du kan gapa och om du har några förändringar på tungan eller på kindens slemhinna. Tandläkaren undersöker även hur överkäken och underkäkens tänder har kontakt med varandra när du biter ihop. Hen undersöker också hur kontakten mellan käkarna är när underkäken glider i sidled och framåt.

Vad kan jag göra själv?

Det finns flera saker som kan göra att tänderna slits fortare om du gnisslar tänder. Ett exempel är om du har en lågt ph-värde i munnen. Det är samma sak som en sur miljö. Det kan uppstå om du ofta dricker sura drycker eller om du ofta kräks eller har sura uppstötningar.

Du kan motverka att tänderna nöts fortare genom att äta och dricka mindre av sura drycker som till exempel läskedrycker och citrusdrycker. Det är också viktigt att du sköljer munnen efteråt om du dricker dessa drycker.

Din saliv kan påverka hur snabbt tänderna nöts

Att ha lite saliv i munnen kan också göra att dina tänder slits fortare. Du som ofta känner dig torr i munnen kan prova saliversättningsmedel som finns att köpa receptfritt på apotek. Att tugga sockerfritt tuggummi kan också stimulera salivkörtlarna så att du får mer saliv i munnen.

Det kan också vara bra att ta fluortillskott, till exempel i form av fluorsköljning. Det beror på att fluor bidrar till att skydda tänderna på lång sikt.

Du kan alltid fråga din tandläkare om råd som är anpassade efter dig och dina tänder.

Behandling

Det finns flera behandlingar som kan hjälpa om du gnisslar eller pressar tänder.

Träningsprogram mot tandpressning

Behandlingen går ut på att bryta vanan att pressa ihop käkarna. Du får ett träningsprogram med speciella rörelser med underkäken som gör att käkmusklerna slappnar av och blir samordnade. Det tar några minuter att göra rörelserna och du ska göra dem några gånger om dagen.

Det är viktigt att du gör övningarna på rätt sätt. Tandläkaren ger dig instruktioner innan du börjar programmet och följer upp hur det går under tiden.

Den här typen av behandlingsprogram hjälper främst dig som pressar tänder när du är vaken.

Ofta kan du märka av att övningarna hjälper redan efter någon vecka men ibland tar det längre tid.

Gipsmodeller mäter hur snabbt tänderna slits

För att ta reda på hur snabbt dina tänder slits gör läkaren gipsmodeller av din överkäke och din underkäke. Sedan mäter läkaren tändernas längd i samband med ordinarie undersökning och jämförs sedan med gipsmodellen.

Du kan behöva en bettskena

Du kan behöva en bettskena om du har symtom från käkmusklerna eller käklederna som beror på tandgnissling eller tandpressning. Du kan också få en bettskena om tänderna slits snabbt.

Det finns olika typer av bettskenor. Den vanligaste är formad som en hästsko och sitter i överkäken. Oftast är bettskenan tillverkad av genomskinlig plast. Bettskenan är anpassad efter dina egna tänder och provas ut av en tandläkare. Du har den i munnen när du sover. 

Det varierar från person till person hur länge en bettskena behövs.

Justering av bettet om du pressar tänder

Ojämnheter i bettet är oftast inte orsaken till tandpressning men det är viktigt att en tandläkare undersöker bettet. Det gäller både om du pressar tänder när du sover och när du är vaken. 

Belastningen på käklederna och käkmusklerna kan bli större om det finns ojämnheter på tänderna som gör att du biter snett. Tandläkaren kan då slipa på emaljen eller bygga upp tänderna så att bettet blir bättre. Det gör att belastningen fördelas jämnare i bettet.

Tandpressning på natten kan behandlas med bettskena efter att tandläkaren har behandlat ojämnheter, om du hade några. Bettskenan blir då som en stötdämpare mellan tänderna. Du pressar ihop tänderna mer sällan, mindre hårt och under kortare tid med en bettskena.

Hur länge du behöver använda bettskena varierar. 

Viktigt att tänder blir lagade

Det är extra viktigt att dina tänder blir lagade och att tappade tänder ersätts om du pressar tänder, eftersom de tänder som är kvar slits snabbare annars.

Sjukgymnastik och smärtlindring

Du kan även ha ont i nackmusklerna och i musklerna i skuldrorna om du har symtom från käkleder och käkmuskler. Du kan behöva behandling av en sjukgymnast eller en fysioterapeut om du har sådana problem. Du kan också behöva värktabletter och inflammationsdämpande läkemedel om du har mycket ont. Även akupunktur har en viss effekt, speciellt på långvariga smärtor i käkmusklerna. Akupunktur kan ibland ha samma effekt på smärtorna som en bettskena.

Vad beror det på?

Det är inte klart vad tandgnissling och tandpressning när du sover beror på. Det sker framför allt i vissa sömnstadier, speciellt när man går från djup till ytlig sömn.

Det finns flera saker som påverkar sömnens kvalitet och som kan göra att du gnisslar eller pressar tänder i sömnen. Det kan till exempel vara rökning, alkohol, stress, oro och snarkningar.

I ovanliga fall kan tandgnissling när du sover bero på neurologiska sjukdomar, stroke, läkemedel eller drogmissbruk.

Tandpressning på dagen

Det är inte klart vad tandpressning på dagen beror på men det kan höra samman med stress.

Barn som gnisslar tänder

Det är ganska vanligt att barn gnisslar tänder. Tandgnisslingen kan börja redan från ettårsåldern, men går ofta över eller minskar i sjuårsåldern.

Tandgnissling hos barn som är yngre än sju år beror ofta på att bettet utvecklas och att nya tänder växer fram.

Ofta nöts de små och mjuka mjölktänderna snabbt, och det gnisslande ljud som uppstår när barnet sover kan vara väldigt högt.

Kontakta en tandläkare om du känner oro för att barnet kraftigt gnisslar tänderna när hen sover. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till folktandvardenskane.se.

Logotype Vårdguiden 1177