Lex Maria
Allvarliga vårdskador ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det gäller också om det fanns risk för en allvarlig vårdskada. En sådan anmälan kallas för en lex Maria-anmälan.
Medarbetarna i Folktandvården Skåne arbetar ständigt för att förbättra patientsäkerheten och kvaliteten i tandvården. Avvikelserapporter som kan leda till en lex Maria-anmälan är ett av många sätt att stärka patientsäkerheten. Genom att ta lärdom av vad som hänt blir det möjligt att arbeta annorlunda och bättre.
Lex Maria-anmälningar 2024
Riktade insatser för barn i utsatta områden läggs ner – risk för försämrad munhälsa
Tandhälsan är generellt sämre i socioekonomiskt utsatta områden. Folktandvården Skåne har därför sedan många år tillbaka, på Region Skånes uppdrag, bedrivit riktade insatser gentemot barn och unga i riskområden. Dessa insatser har gått under namnet Tandborsten. Syftet med verksamheten är att stärka vårdnadshavare i omhändertagandet av deras barns munhälsa. Barnen kallas till ett första besök vid sju månaders ålder och sedan regelbundet var fjärde månad.
Det nuvarande avtalet med Region Skåne löper ut vid årsskiftet och det finns ännu inget nytt avtal på plats. Från den 1 januari 2025 saknar därmed Folktandvården Skåne uppdrag och finansiering för hälsofrämjande insatser i riskområden och behöver avveckla Tandborstenverksamheten.
Folktandvården Skåne har låtit göra en riskanalys för att undersöka vilka patientsäkerhetsrisker som kan uppstå då Tandborsten avvecklas utan att ersättas av andra initiativ. En allvarlig risk som har identifierats är att barn med riskbeteenden och sjukdom inte identifieras, alternativt identifieras senare, vilket kan medföra en ökad risk för försämrad munhälsa och allmänhälsa. En annan är att barn med risk för att utveckla sjukdom fortsätter med riskbeteenden, vilket kan medföra försämrad munhälsa och allmänhälsa.
Folktandvården Skåne vill i samverkan med andra aktörer få uppdraget att utveckla nya insatser för att nå de barn som behöver det som allra mest. Men då Tandborstenklinikerna måste läggas ner innan ett nytt program finns på plats blir de skånska barnen i utsatta områden utan riktade hälsofrämjande insatser. Det medför risk för allvarlig vårdskada.
Diarienummer 2024-FTV0000XX
Publicerad 2024-12-20
Tand fick dras ut på grund av felaktig behandling
En patient i 60-årsåldern kom till en av Folktandvården Skånes kliniker i mars 2024 för en undersökning. Patienten hade en kariesskadad tand som lagats tillfälligt en månad tidigare i väntan på rotfyllning. Tandläkaren tog bort fyllningen och borrade ytterligare i tanden. Det orsakade skada i botten av tanden ner mot rötterna och stor förlust av tandsubstans. En specialisttandläkare bedömde sedan att skadan på tanden var så stor att den behövde dras ut.
Händelsen inträffade på en av Folktandvården Skånes allmäntandvårdskliniker i centrala Skåne och anmäls enligt lex Maria som allvarlig vårdskada.
Folktandvården Skånes utredning visar att det inträffade inte beror på brister på systemnivå. Vi arbetar med insatser på individnivå för att något liknande inte ska ske igen.
Diarienummer: 2024-FTV000053
Publicerad 2024-10-01
Kontaktuppgifter
Malin Jeppsson, cheftandläkare
E-post: Malin.Jeppsson@folktandvardenskane.se
Pressansvarig
Telefon: 046-275 90 08
E-post: press@folktandvardenskane.se