Lex Maria
Allvarliga vårdskador ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det gäller också om det fanns risk för en allvarlig vårdskada. En sådan anmälan kallas för en lex Maria-anmälan.
Medarbetarna i Folktandvården Skåne arbetar ständigt för att förbättra patientsäkerheten och kvaliteten i tandvården. Avvikelserapporter som kan leda till en lex Maria-anmälan är ett av många sätt att stärka patientsäkerheten. Genom att ta lärdom av vad som hänt blir det möjligt att arbeta annorlunda och bättre.
Lex Maria-anmälningar 2024
Tand fick dras ut på grund av felaktig behandling
En patient i 60-årsåldern kom till en av Folktandvården Skånes kliniker i mars 2024 för en undersökning. Patienten hade en kariesskadad tand som lagats tillfälligt en månad tidigare i väntan på rotfyllning. Tandläkaren tog bort fyllningen och borrade ytterligare i tanden. Det orsakade skada i botten av tanden ner mot rötterna och stor förlust av tandsubstans. En specialisttandläkare bedömde sedan att skadan på tanden var så stor att den behövde dras ut.
Händelsen inträffade på en av Folktandvården Skånes allmäntandvårdskliniker i centrala Skåne och anmäls enligt lex Maria som allvarlig vårdskada.
Folktandvården Skånes utredning visar att det inträffade inte beror på brister på systemnivå. Vi arbetar med insatser på individnivå för att något liknande inte ska ske igen.
Diarienummer: 2024-FTV000053
Publicerad 2024-10-01
Kontaktuppgifter
Malin Jeppsson, cheftandläkare
E-post: Malin.Jeppsson@folktandvardenskane.se
Pressansvarig
Telefon: 046-275 90 08
E-post: press@folktandvardenskane.se