Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

På Folktandvården Skånes webbplats används cookies. De behövs för att webbplatsen ska fungera på bästa möjliga sätt och kommer att sparas på din dator.

Nyhetsarkiv

Pressansvarig

Telefon: 046-275 90 08
press@folktandvardenskane.se

Efter kontorstid kan du kontakta Region Skånes pressjour på tfn: 044-309 39 77

Välkommen att besöka vårt pressrum på Mynewsdesk

December

14 december, 2018

Spelet som gör tandborstningen rolig

Rocka munnen är spelet som får barn att längta till tandborstningen. Lagom till jullovet uppdateras den populära appen och alla vuxna kan släppa oron över skärmtid och sockerstress för en stund.

November

27 november, 2018

Avgiftsfri tandvård till och med 23 år

2019 höjs åldersgränsen för fri tandvård till och med den sista december det år du fyller 23 år.

Oktober

31 oktober, 2018

Missad tandläkartid kostar

Runt 70 000 planerade besök till Folktandvården Skåne blir aldrig av för att kunder uteblir. Den 1 november införs enhetliga avgifter för vuxna som missar sin tid eller lämnar sent återbud.

30 oktober, 2018

Ny organisation ska minska väntetiderna till specialisttandvården i Malmö och Lund

Folktandvården Skåne organiserar om specialisttandvården i Malmö och Lund. Syftet är att minska väntetiderna och öka tillgängligheten för skåningarna.

23 oktober, 2018

Utbildning av tandläkare med utländsk examen

Ett nytt samarbete mellan Malmö universitet och Folktandvården Skåne ser till att tio välutbildade tandläkare med examen utanför EU får svensk tandläkarlegitimation.

11 oktober, 2018

Statens utredning om Jämlik tandvård på besök

Veronica Palm, som leder statens utredning om en Jämlik tandvård, åker runt i Sverige för att besöka olika tandvårdsverksamheter. Tisdag den 9 oktober besökte utredningen Folktandvården Skåne.

September

25 september, 2018

Säg hej till Lea, vår egen tandväktare och hjälte i en barnboksserie

Från och med i höst kommer Skånes barn att få bekanta sig med Lea. Lea är tandväktare och hjälte i tre böcker som kommer att delas ut till Folktandvårdens Skånes yngsta kunder.

21 september, 2018

Nytt centrum för munhälsa invigt i Skåne

Den 21 september invigdes Leendecentralen, Folktandvården Skånes nya kunskapscentrum för munhälsa i Lund. Det gavs tillfälle att uppleva Sveriges första live-operation, utförd i en glasbur med kameror som filmade från olika vinklar.

20 september, 2018

Ny stor tandvårdsklinik centralt i Malmö

Folktandvården Skåne har öppnat upp portarna - vid Värnhemstorget, på Östra Förstadsgatan. Flytten innebär större lokaler och fler behandlingsrum.

20 september, 2018

Kliniken i Kristianstad flyttar till centrum

Folktandvården Skånes klinik i Kristianstad har flyttat från Tandvårdshuset till Östra Boulevarden. Flytten innebär fler behandlingsrum i större moderna lokaler på ett och samma våningsplan.

20 september, 2018

Tandvårdspersonal ska upptäcka våld i nära relationer

Folktandvården Skåne har i många år arbetat med att upptäcka när barn far illa. Nu ska tandvårdspersonal också ställa frågor till vuxna som man misstänker har utsatts för våld i nära relation.

6 september, 2018

Sveriges första live-operation på Leendecentralen

Den 21 september invigs Leendecentralen, Folktandvården Skånes kunskapscentrum för munhälsa. Under invigningen utförs en live-operation i en glasbur med flertalet kameror som filmar från alla vinklar.

Augusti

30 augusti, 2018

Ny forsknings- och utvecklingschef

Folktandvården Skåne satsar målmedvetet på forskning och innovation. Henrik Jansson, Folktandvården Skånes nya FoU-chef, ska driva arbetet fortsatt framåt.

8 augusti, 2018

Bakterier i tandköttet sprids i resten av kroppen

​Var tionde vuxen drabbas av svår tandlossning. Men inte nog med att de riskerar tappa tänder. När bakterierna i munnen sprids i resten av kroppen kan det påverka hjärta och kärl. Det kan också finnas ett samband mellan tandplack och lungsjukdomen KOL – vilket nu undersöks av forskare.

Juli

31 juli, 2018

Brist på ämne i saliven kan ge hål i tänderna

Varför får vissa hål i tänderna medan andra aldrig får det? Forskare har kommit en anledning på spåren. Nämligen att de som lätt får hål i tänderna kan ha för lite av ämnet LL-37 i sin saliv.

3 juli, 2018

Öppet hela sommaren

Glad sommar önskar Folktandvården Skåne!. ☀️ Några av våra kliniker har ändrade öppettider, men det finns alltid någon som kan ta emot dig om du får akuta besvär.

2 juli, 2018

Folktandvården i Almedalen

Första veckan i juli är det återigen dags för almedalsveckan i Visby. Där träffas politiker, organisationer och allmänheten för att diskutera, få kunskap och inhämta inspiration. Som vanligt står det personliga mötet i fokus och Folktandvården kommer självklart att finnas på plats för att prata om hur vi kan stärka Folktandvården i Sverige.

Juni

29 juni, 2018

Ny vice vd/strategichef och affärsutvecklingschef

Katarina Liljenberg, tidigare marknadschef på Sydsvenskan, har blivit utsedd till Folktandvården Skånes nya vice vd och strategichef. Damir Konakovic tillträder samtidigt rollen som affärsutvecklingschef.

29 juni, 2018

Den 1 juli får alla nytt tandvårdsbidrag

Den 1 juli varje år får alla vuxna ett tandvårdsbidrag som kan användas för att betala tandvårdskostnader. I år är bidraget dubbelt så högt.

20 juni, 2018

Nytt centrum för munhälsa har öppnat i Lund

Folktandvården Skåne har öppnat ett nytt centrum för munhälsa i Lund. I Leendecentralen samlas klinik och forskning för framtidens tandvård.

Maj

25 maj, 2018

Folktandvården 80 år – en folkhälsoaktör i framkant

Den 25 maj är det 80 år sedan riksdagen beslutade att införa allmän tandvård i Sverige. Folktandvården var född. Idag har vi en munhälsa i världsklass men det finns fortfarande arbete kvar på vägen mot en jämlik tandvård för alla.

22 maj, 2018

Ny app i kampen mot karies

Den 22 maj lanserar Folktandvården Sverige ett mobilspel för barn – appen Rocka munnen. Med appen flyttar Folktandvården in i svenska hem och telefoner. Rocka munnen som innehåller både spel och timer ska göra barn och föräldrar till bättre tandborstare.

15 maj, 2018

Nu öppnar Leendecentralen, vårt nya centrum för munhälsa i Lund

Den 15 maj öppnade Folktandvården Skåne sin nya moderna klinik i Posthornet, intill Lunds central. Med 38 behandlingsrum för allmän- och specialisttandvård samt en kunskapsarena för forskning, utbildning och ny teknik får Lundaborna tillgång till framtidens tandvård.

8 maj, 2018

Fortsatt minskning av antibiotika

Antalet utskrivna antibiotikarecept i Folktandvården Skåne minskade med 8,5 procent under 2017 och fortsätter att minska stadigt. Totalt har antibiotikaförskrivningen minskat med 38 procent sedan 2012.

April

27 april, 2018

700 000 kronor till forskning om tandplackets påverkan på lungsjukdomen KOL

För andra året i rad får Daniel Jönsson, parodontolog på Folktandvården Skåne, OFRS medel för sin forskning. Daniels forskningsprojekt handlar om hur en förbättrad munhälsa kan lindra lungsjukdomen KOL.

11 april, 2018

Dubbelt tandvårdsbidrag ger billigare tandvård

Varje år får alla vuxna ett tandvårdsbidrag som kan användas till att betala för tandvårdskostnader. Från den 15 april fördubblas det allmänna tandvårdsbidraget (ATB).

3 april, 2018

Nyckel till framtidens tandvård överlämnad

Folktandvården Skåne skapar Leendecentralen, ett nytt centrum för munhälsa i Lund. En plats där klinikverksamhet och forskning samlas i helt nya lokaler för att ge skåningarna tillgång till framtidens tandvård. Den 3 april överlämnades nyckeln till Folktandvården Skåne och inflyttningen i Posthornet, intill Lunds central, kan påbörjas.

Mars

28 mars, 2018

Påsktips för tänderna

Påskhelgen närmar sig och med den följer ofta både god mat och välfyllda påskägg. Vi i Folktandvården Skåne önskar en riktigt glad påsk och delar här med oss av våra bästa påsktips - för dig och dina tänder.

20 mars, 2018

Internationella munhälsodagen

Idag är det internationella munhälsodagen - dagen då munhälsan får ta lite extra mycket plats.

12 mars, 2018

Folktandvården Skåne får högt betyg av kunder

Nio av tio kunder är nöjda och rekommenderar gärna Folktandvården Skåne till andra. Det framgår av Folktandvården Skånes senaste kundundersökning.

3 mars, 2018

Tandläkare med utländsk examen utbildas i Malmö

Nytt samarbete mellan Malmö universitet och Folktandvården Skåne ska utbilda fler tandläkare.

Februari

12 februari, 2018

Unikt kunskapscentrum byggs i Lund

I maj 2018 flyttar Folktandvården Skåne in i Leendecentralen - ett nytt centrum för munhälsa i centrala Lund. I Leendecentralen samlas klinikverksamhet och forskning i helt nya lokaler för att ge skåningarna tillgång till framtidens tandvård.

Januari

24 januari, 2018

Billigare tandvård med höjt tandvårdsbidrag

Varje år får alla vuxna ett tandvårdsbidrag som kan användas till att betala för tandvårdskostnader. Från den 15 april fördubblas det allmänna tandvårdsbidraget (ATB).

23 januari, 2018

Henrik Jansson ny forsknings- och utvecklingschef

Henrik Jansson, idag docent i oral hälsovetenskap vid Hälsohögskolan, Jönköping University, blir ny forsknings- och utvecklingschef i Folktandvården Skåne. Henrik tillträder sin tjänst i augusti.

23 januari, 2018

Dags att söka Folktandvården Skånes sommarjobb 2018!

Vi vänder oss till dig som studerar till tandläkare, tandhygienist och tandsköterska.

11 januari, 2018

Ökad satsning på forskning med nya forskarutbildningstjänster

Allmäntandläkarna Alexandra Aidoukovitch och Julia Lam i Folktandvården Skåne har fått forskarutbildningstjänster. De ska forska kring käk- och ansiktssmärta respektive förebyggande av orala sjukdomar.

1 januari, 2018

Fri tandvård till och med det år du fyller 22

2018 höjs åldersgränsen för fri tandvård till och med den sista december det år du fyller 22 år.