Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

På Folktandvården Skånes webbplats används cookies. De behövs för att webbplatsen ska fungera på bästa möjliga sätt och kommer att sparas på din dator.

Just nu erbjuder vi enbart akut tandvård

På grund av rådande materialbrist med anledning av covid-19 är vår verksamhet tillfälligt begränsad till akut tandvård på utvalda kliniker runt om i Skåne. Vi kommer att kontakta dig som har en tid hos oss för att boka om den. Vi bokar om två veckor i taget. Så snart vi har material återgår vi till ordinarie verksamhet.

Om du är i behov av akut tandvård kan du kontakta vår kundservice på 0771-55 88 00 för att boka en tid.

Har du övriga frågor som rör ombokning eller kommande tid, vänligen kontakta din klinik.

Borsta tänderna - även för hjärtats skull

15 februari, 2017

Parodontit, eller tandlossning, är en kronisk infektionssjukdom som kan leda till att man förlorar tänder. Infektion i tänder och tandkött påverkar även resten av kroppen, framför allt blodkärlen, och kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar.

Behandlare i Folktandvården Skåne tillsammans med kund i behandlingsrumVid tandlossning kan bakterier ta sig ut i blodet via de sår som tandfickorna utgör. En studie som är delfinansierad av Folktandvården Skåne, visar att detta inte bara gäller djupa tandfickor, utan även mindre djupa.

Var tionde person har, eller kommer att få en sådan tandlossning att man tappar tänder. Har man en ärftlig tendens att få tandlossning spelar rökning och bakteriebeläggningar på tänderna en stor roll.

- Har du en hjärtevän som har tandfickor kan du tipsa om att gå på regelbundna kontroller hos tandvården, borsta tänderna noga och inte röka, säger Daniel Jönsson, specialisttandläkare i parodontologi och odontologie doktor på Folktandvården Skåne.