Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

På Folktandvården Skånes webbplats används cookies. De behövs för att webbplatsen ska fungera på bästa möjliga sätt och kommer att sparas på din dator.

Borsta tänderna - även för hjärtats skull

15 februari, 2017

Parodontit, eller tandlossning, är en kronisk infektionssjukdom som kan leda till att man förlorar tänder. Infektion i tänder och tandkött påverkar även resten av kroppen, framför allt blodkärlen, och kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar.

Behandlare i Folktandvården Skåne tillsammans med kund i behandlingsrumVid tandlossning kan bakterier ta sig ut i blodet via de sår som tandfickorna utgör. En studie som är delfinansierad av Folktandvården Skåne, visar att detta inte bara gäller djupa tandfickor, utan även mindre djupa.

Var tionde person har, eller kommer att få en sådan tandlossning att man tappar tänder. Har man en ärftlig tendens att få tandlossning spelar rökning och bakteriebeläggningar på tänderna en stor roll.

- Har du en hjärtevän som har tandfickor kan du tipsa om att gå på regelbundna kontroller hos tandvården, borsta tänderna noga och inte röka, säger Daniel Jönsson, specialisttandläkare i parodontologi och odontologie doktor på Folktandvården Skåne.