Logotype för print
12 maj, 2017

Idag firar vi tandköttets dag

Den 12 maj firas European Gum Health Day för att uppmärksamma vikten av friskt tandkött för god hälsa.

TänderForskning visar allt tydligare att infektion i tänder och tandkött påverkar även resten av kroppen, framför allt blodkärlen, och kan leda till kroniska sjukdomar som diabetes och hjärtkärlsjukdomar.

För att medvetandegöra vikten av att behålla tandköttet friskt livet ut har European Federation of Periodontology lanserat European Gum Health Day den 12 maj.

Borsta tänderna - även för hjärtats skull

Parodontit, eller tandlossning, är en kronisk infektionssjukdom som kan leda till att man förlorar tänder. Var tionde person har, eller kommer att få en sådan tandlossning att man tappar tänder.

Vid tandlossning kan bakterier ta sig ut i blodet via de sår som tandfickorna utgör. En studie som är delfinansierad av Folktandvården Skåne, visar att detta inte bara gäller djupa tandfickor, utan även mindre djupa.

- Har du en hjärtevän som har tandfickor kan du tipsa om att gå på regelbundna kontroller hos tandvården, borsta tänderna noga och inte röka, säger Daniel Jönsson, specialisttandläkare i parodontologi och odontologie doktor på Folktandvården Skåne.

Fem goda vanor som ger dig friska tänder

  1. Borsta dina tänder 2 gånger om dagen med tandkräm som innehåller fluor.
  2. Använd 2 cm tandkräm, borsta i 2 minuter och ät eller drick inte på 2 timmar efter att du borstat.
  3. Rengör mellan tänderna med tandtråd eller mellanrumsborste en gång varje dag.
  4. Undvik småätande, och drick vatten som törstsläckare.
  5. Besök tandläkare eller tandhygienist regelbundet.