Nytt centrum för munhälsa invigt i Skåne
Den 21 september invigdes Leendecentralen, Folktandvården Skånes nya kunskapscentrum för munhälsa i Lund. Det gavs tillfälle att uppleva Sveriges första live-operation, utförd i en glasbur med kameror som filmade från olika vinklar.
- Vi lever vår dröm - Leendecentralen står färdig och det hela ett år före utsatt tid enligt vår affärsplan, vilket vi är lite extra stolta över. Klinisk verksamhet, forskning, utbildning, ny teknik och ledning samlas här under ett och samma tak. Samordningen av dessa funktioner är unikt i Sverige och skapar enastående möjligheter för att utveckla tandvården, inledde vd Marika Qvist, öppningstalet med.
Komikern Johan Wester var konferencier och såg till att bandet klipptes av vd Marika Qvist.
Under invigningen kunde man uppleva liveoperationer som utfördes i en glasbur med kameror som filmade från olika vinklar. På skärmar runtomkring kunde besökarna se närbilder på vad tandläkarna gjorde.
I Folktandvården Skånes egna skills labb fick man prova på att vara tandläkare och borra på simulerade patientdockor.
Björn Gjelvold, specialisttandläkare i oral protetik visade det tekniska labbet där 3D-printade modeller av tänder och käkar kan skrivas ut.
Humorgruppen "Stallet" underhöll med sketcher runtom i huset, bland annat i receptionen och välkomstrummet.
Leendecentralen - klinik och forskning samlat under ett och samma tak
Leendecentralen består av en kunskapsarena för forskning, utbildning och ny teknik samt huvudkontor. Huset inhyser även en stor klinik med 38 behandlingsrum för allmän- och specialisttandvård.
- Det är en fantastisk utgångspunkt att ha klinikverksamhet, ledning, forskning, utveckling och utbildning så nära varandra. Det skapar goda förutsättningar för att resultatet av kliniska forskningsprojekt snabbare kan nå ut i det praktiska vårdarbetet, förklarar Marika Qvist.
På Leendecentralen kan behandlare forska, vidareutbilda sig odontologiskt och träna praktiskt på den senaste tekniken och nya behandlingsmetoder.
- Leendecentralen innebär ökade möjligheter att initiera, samordna och stimulera den kliniska forskning som bedrivs inom Folktandvården Skåne. I ett helt nytt tekniskt och biologiskt laboratorium utförs kliniska studier och utvecklingsprojekt, säger Henrik Jansson, forsknings- och utvecklingschef.
I det biologiska labbet bedrivs bland annat forskning om hur tandplack påverkar lungsjukdomen KOL och salivens betydelse för karies. Sammanlagt är ett tjugotal forskningsprojekt igång i Folktandvården Skåne och internationella forskningssamarbeten planeras
Leendecentralens tekniska labb har utrustning som skriver ut 3D-printade modeller av tänder och käkar.
I ett så kallat skills-labb kan behandlare träna kliniska färdigheter på simulerade patientdockor och från ett behandlingsrum, inrett för kirurgi, kan operationer filmas live och visas i Leendecentralens stora föreläsningssal eller på andra kliniker runtom i Skåne.
Om Leendecentralen
- Leendecentralen är Folktandvården Skånes nya kunskapscentrum för munhälsa. Totalt arbetar 150 personer i lokalerna som årligen förväntas ta emot cirka 60 000 kunder och patienter.
- I huset finns en stor och toppmodern klinik med 38 behandlingsrum som innehåller både allmän- och specialisttandvård, en kunskapsarena för kompetensutveckling och utbildning, forskning och ny teknik, samt huvudkontor, med aktivitetsbaserade arbetsplatser, för Folktandvården Skåne.
- Leendecentralen möjliggör storsatsning på forskning med tekniskt och ett biologiskt laboratorium där kliniska studier och utvecklingsprojekt kan genomföras i direkt anslutning till specialist- och allmäntandvård.