Logotype för print
18 mars, 2020

Folktandvården Skåne erbjuder just nu enbart akut tandvård

På grund av rådande materialbrist till följd av covid-19 kommer Folktandvården Skåne under en begränsad period enbart erbjuda akut tandvård.

Folktandvården Skåne skjuter fram alla inbokade behandlingar och undersökningar och kommer under en begränsad period enbart utföra akut tandvård, med start 19 mars. Detta görs för att säkerställa en trygg och säker tandvård med god vårdhygien.

– Vi anpassar vår verksamhet till rådande situation med anledning av covid-19. I Folktandvården Skåne råder det brist på vitala produkter för vår verksamhet. Därför ställer vi tillfälligt om verksamheten så att vi kan ta hand om de som är i störst behov av tandvård. Genom detta bidrar vi proaktivt till sjukvårdens materialförsörjning, säger Marika Qvist, vd för Folktandvården Skåne. 

Utvalda kliniker runt om i Skåne kommer att bedriva akut tandvård. Så snart materialförsörjningen stabiliserats utökas antalet kliniker för att successivt återgå till ordinarie verksamhet. 

Medarbetare kommer fortsatt att vara i tjänst och gå till sitt arbete med full lön.
– Vi önskar ha alla våra friska och symtomfria medarbetare på plats för att bedriva akut tandvård och för att vara redo för kraftfull återstart när det är dags, säger Marika Qvist. 

Samtliga kunder kommer att kontaktas av Folktandvården Skåne för att omboka sina tider. Kunder behöver själva inte agera. 

Bokad tid krävs för akut tandvård

 • Friska kunder i behov av akut tandvård
  Utvalda kliniker runtom i Skåne håller öppet för friska kunder som är i behov av akut tandvård. Man bokar akuttid genom att ringa Folktandvården Skånes kundservice på telefonnummer 0771-55 88 00.
 • Kunder med misstänkt eller konstaterad smitta i behov av akut tandvård
  För att i möjligaste mån undvika risk för att kunder ska sprida smitta kommer personer med konstaterad eller misstänkt covid-19 smitta att få tid på en av våra kliniker i Malmö. Utsedd klinik är väl anpassad och utrustad för att ta emot virusinfekterade kunder genom en separat ingång. Akuttid bokas genom att ringa Folktandvården Skånes kundservice på telefonnummer 0771-55 88 00

Tips på hur du bäst tar hand om dina tänder

Under denna begränsade tid vill Folktandvården Skåne uppmuntra alla skåningar till att ta hand om tänderna väl hemma - det bästa och mest effektiva sättet för att bibehålla en god munhälsa.

 • Borsta tänderna morgon och kväll i två minuter med fluortandkräm
 • Låt tänderna vila mellan måltider och efter tandborstning
 • Drick vatten när du är törstig
 • Fluorskölj dagligen (inte i anslutning till tandborstning)
 • Använd tandtråd eller mellanrumsborste
 • Ladda ner ”Rocka munnen” – gratisappen som gör barnens tandborstning extra rolig