Logotype för print
12 maj, 2022

Daniels tips: Lek tandhygienist hemma!

Hur ska man ta hand om sitt tandkött och varför är det så viktigt? Vi frågade vår specialisttandläkare och docent i parodontologi, Daniel Jönsson.

Porträtt på Daniel i klinikmiljöTandlossning är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna i världen. Vad kan vara ett tidigt tecken? 

– Tandköttsinflammation, som är en annan vanlig tandköttsjukdom, märker du av genom att du har lite blod i tandkrämen när du spottar. Tandköttsinflammation kan sedan utvecklas vidare till tandlossning. För att upptäcka tandlossning behöver du någon som mäter tandfickor eller tittar på röntgenbilder – därför är det viktigt med regelbundna besök hos tandvården.

Vad kan man själv göra för att ta hand om sitt tandkött?

– Den bästa tandvårdsförsäkringen du kan skaffa dig är daglig rengöring mellan tänderna. Är du osäker på om du fått rent kan du köpa plackinfärgning på apoteket och leka tandhygienist hemma!

Vad visar den senaste forskningen?

– Förutom munhygien är även kosten viktig, där fet fisk verkar vara skyddande. Vi forskar även kring hur tandlossning påverkar andra sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom och kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Det finns många anledningar att ha ett friskt tandkött!

Den 12 maj varje år firar vi Gum Health Day – en dag då vikten av friskt tandkött för en god hälsa uppmärksammas över hela Europa.