Seniorer vid plantering

Så påverkas du av tiotandvård

Fyller du 67 år eller mer nästa år? Då väntas du få ett förstärkt skydd mot höga tandvårdskostnader. Ett nytt högkostnadsskydd, kallat tiotandvård, föreslås träda i kraft under 2026.

Enligt förslaget ska du som nästa år fyller 67 år eller är äldre bara betala 10 procent av referenspriset för dina behandlingar. Staten kommer att ersätta resterande 90 procent. Det är därför förslaget kallas för tiotandvård. 

Vad omfattar tiotandvården?

Tiotandvården omfattar behandlingar, men inte undersökningar eller förebyggande vård. För dessa betalar du som vanligt och kan använda det allmänna tandvårdsbidraget (ATB) precis som tidigare.

Ingår protetisk behandling?

Om du behöver kronor, broar eller implantat långt fram i munnen kommer det att omfattas av tiotandvården. Protetiska behandlingar långt bak i munnen täcks av Försäkringskassans nuvarande högkostnadsskydd.

Bör jag vänta med att besöka tandvården?

Vi kommer att kalla dig som vanligt till undersökning, eftersom det är viktigt med regelbunden tandvård. Att skjuta upp besöket kan leda till sämre munhälsa. Prata gärna med din behandlare om hur vi bäst planerar eventuella åtgärder för dig.

Jag har frisktandvårdsavtal, bör jag behålla det?

Frisktandvård innebär att du betalar en fast månadsavgift för tandvård. Vi rekommenderar att du som har ett frisktandvårdsavtal behåller det och fortsätter att gå på dina planerade besök. Genom att behålla ditt frisktandvårdsavtal undviker du att få höga kostnader innan Tiotandvård träder i kraft.

När träder förslaget i kraft?

Beslutet om tiotandvård har ännu inte fattats, men förslaget föreslås träda i kraft från och med år 2026. Riksdagen väntas fatta beslut om det förstärkta högkostnadsskyddet, tiotandvård, under hösten 2025. 

Fakta om tiotandvårdsförslaget

  • Gäller dig som fyller 67 år eller mer under 2026. 
  • Du betalar 10 procent av referenspriset (eller av vårdgivarens pris om det är lägre). 
  • Försäkringskassans nuvarande högkostnadsskydd fortsätter att gälla som idag för den tandvård som inte omfattas av tiotandvården. 
  • Allmänt tandvårdsbidrag (ATB) om 600 kr per år, vilket kan sparas i tre år istället för två år som idag. 
  • Särskilt tandvårdsbidrag (STB) höjs från 600 kr till 1 000 kr per halvår och kan sparas i ett år. 
  • Undersökningar och förebyggande tandvård ingår inte, men ATB kan användas som tidigare. 
  • Kronor, broar och implantat långt bak i munnen subventioneras av högkostnadsskyddet som tidigare. 
  • Estetisk tandvård ingår inte.