Logotype för print
11 februari, 2015

Många unga i Tollarp utan karies

Folktandvården Skånes barn och ungdomar i Tollarp har god tandhälsa. Ohälsotalet, det vill säga antalet nya tänder med hål som behöver lagas, är 0,21 hos de unga kunderna.

Tandhälsans utveckling hos Folktandvården Skånes unga i Tollarp är positiv. Ohälsotalet 0.21 betyder att i genomsnitt var femte 3-19-åring i Tollarp har en kariesskadad tand. I hela Folktandvården Skåne är tandhälsan bland barn och ungdomar fortsatt god, med ett ohälsotal på 0,33.

- Det här är resultatet av ett långsiktigt arbete i hela Folktandvården Skåne, som handlar både om att ta hand om barnen tidigt, och om breda insatser till grupper av barn som har svårare att hålla sin tandhälsa, säger Per Rosenberg, klinikchef på Folktandvården Skåne i Tollarp.

Folktandvården Skåne arbetar hälsofrämjande och förebyggande. Barnen kallas redan vid ett års ålder för information och riskbedömning. Riskbedömingen gör man just för att fånga upp de barn som löper ökad risk för karies, hål i tänderna.

- Tänderna ska hålla livet ut och det är jätteviktigt med regelbunden och förebyggande tandvård, redan från tidig ålder, fortsätter Per.

Nyrenoverat och fräscht Folktandvården Skåne i Tollarp hälsar alla barn, ungdomar och vuxna varmt välkomna. Kliniken är nyrenoverad med fräscha och ljusa lokaler och har fått ett extra behandlingsrum.

- De moderna och fräscha lokalerna är verkligen ett lyft för våra kunder och för oss som arbetar på kliniken. Hos oss arbetar skickliga tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor tillsammans för att ge den bästa tandvården i en familjär miljö. Vi utökar nu våra öppettider till att hålla öppet till 18:00 tre dagar i veckan. Med nya öppettider och ytterligare ett behandlingsrum kan vi ta emot fler kunder och erbjuda mer flexibla tider, säger Per Rosenberg.

Frisktandvård - ett populärt koncept Frisktandvård, regelbunden tandvård till fast månadskostnad, är mycket populärt i Skåne. Runt 110 000 av Folktandvården Skånes kunder har tecknat ett frisktandvårdsavtal.

- Hos oss på Folktandvården Skåne i Tollarp har cirka hälften av våra vuxna patienter valt Frisktandvård. Avtalet gäller i tre år och fördelen är att man inte behöver oroa sig för oväntade kostnader. Är man på resande fot i Sverige och får problem med tänderna ingår akuttandvård på alla folktandvårdskliniker i landet, berättar Per.