Logotype för print
20 december, 2015

Njut av helgens godheter utan att ta knäck på tänderna

Julen är en tid då vi kanske unnar oss lite extra av det goda. Det är också en tid då många tänder utsätts för större påfrestningar än vanligt. Folktandvården Skåne tipsar om hur du kan äta knäcken och dricka musten utan att behöva oroa dig för hål i tänderna.

Ing-Mari Redmo Emanuelsson, tandläkare och vårdutvecklare på Folktandvården SkåneEn enstaka helg eller ett enstaka tillfälle med godisätande gör inga hål. Det är hur man sköter tänderna och de långsiktiga vanorna som räknas.

- Mycket sockerrik mat och dryck samt småätande innebär ett konstant syraangrepp på tänderna. Med enkla åtgärder och goda vanor kan man njuta av allt det goda utan att behöva oroa sig för hål i tänderna, säger Ing-Mari Redmo Emanuelsson, tandläkare och vårdutvecklare på Folktandvården Skåne.

Enkla råd som skyddar mot hål i tänderna:

Var noga med tandborstningen
Använd 2-2-2-2-metoden, tandborstning två gånger om dagen i två minuter med två centimeter fluortandkräm. Undvik sedan att äta eller dricka de närmsta två timmarna.

Undvik att småäta mellan måltiderna
Ät hellre allt godis på en gång än att småäta det mellan måltider. Kex, chips, russin, segt godis och kola klibbar på tänderna och finns kvar länge i munnen vilket förlänger ett syraangrepp.

Låt tänderna vila
Det är bra att låta tänderna vila i två timmar efter en måltid och tandborstning. Då får dina tänder chans att återhämta sig lite.

Skölj med fluor innan du går och lägger dig
Fluor stärker tänderna och kan stoppa ytliga skador från att bli hål.