Logotype för print
16 maj, 2016

Ny klinik ska ge barnen i Fosie friskare tänder

Munhälsan hos barnen i Fosie, Malmö, är sämst i Skåne. För att ändra på detta startar vi i dag en ny Tandborstenklinik på Munkhättegatan. Det blir den tionde specialkliniken i Skåne som utbildar föräldrar i tandvård.

Ny Tandborsetnklinik i FosieI områden med sämre munhälsa gör Folktandvården Skånes kliniker särskilda insatser för de mindre barnen genom så kallade Tandborstenkliniker. Konceptet, som också kallas Rosengårdsmodellen, startade på Rosengård i Malmö för 15 år sedan. Studier har visat att modellen haft en positiv effekt på munhälsan hos de barn som kom till Tandborstenkliniken med förälder, jämfört med kontrollgruppen.

- Syftet med Tandborsten är att påverka munhälsan positivt i områden där tandvårdsbehoven ofta är större än genomsnittet, berättar Ing-Mari Redmo Emanuelsson, FoU-strateg på Folktandvården Skåne.

- Vi kallar barnen till Tandborstenklinikerna redan vid sju månaders ålder. Därefter kallar vi dem när de är 1,5 år gamla och sedan tre gånger till under det kommande året. Föräldrarna får råd om tandhälsa, kost och hur de bäst sköter barnets tänder. Insatserna för de riktigt små barnen påverkar också deras äldre syskon.

- Det här är ett långsiktigt arbete. Tänderna ska ju hålla hela livet och det är därför oerhört viktigt med regelbunden och förebyggande tandvård redan från tidig ålder, berättar Ing-Mari Redmo Emanuelsson.

Idag finns sammanlagt tio Tandborstenkliniker i Skåne. Fem av dessa kliniker ligger i Malmö (Fosie, Rosengård, Södervärn, Heleneholm och Hyllie), två i Landskrona och en var i Helsingborg, Bjuv och Näsby.