Logotype för print
20 december, 2016

Ta hand om tänderna i jul

Julhelgen bjuder på många tillfällen att äta godsaker. Men med knäck, kola, nötter och annat julgodis kommer också en ökad påfrestning på våra tänder. Därför har vi tagit fram några tips som låter dig njuta av det goda utan oro för hål i tänderna.

JulkulorÄven om du äter mycket godis under jul och nyår betyder det inte att du kommer få hål i tänderna. Det är dina långsiktiga varor och hur du sköter tänderna som räknas. Vi har tagit fram några tips som hjälper dig att hålla tänderna i toppskick.

Om oturen skulle vara framme och du råkar bita av en tand vid julbordet så kan du så klart kontakta oss. Vi har öppet hela jul- och nyårshelgen. Prata med din tandläkare eller ring vårt callcenter. Mer information hittar du här: http://www.skane.se/sv/Webbplatser/Folktandvarden/Akut/

Enkla råd som skyddar mot hål i tänderna:

Var noga med tandborstningen Kakor
Använd 2-2-2-2-metoden, tandborstning två gånger om dagen i två minuter med två centimeter fluortandkräm. Undvik sedan att äta eller dricka de närmsta två timmarna.

Undvik att småäta mellan måltiderna
Ät hellre allt godis på en gång än att småäta det mellan måltider. Kex, chips, russin, segt godis och kola klibbar på tänderna och finns kvar länge i munnen vilket förlänger ett syraangrepp.

Låt tänderna vila
Det är bra att låta tänderna vila i två timmar efter en måltid och tandborstning. Då får dina tänder chans att återhämta sig lite.

Skölj med fluor innan du går och lägger dig
Fluor stärker tänderna och kan stoppa ytliga skador från att bli hål.

God jul och gott nytt år önskar Folktandvården Skåne!