Logotype för print
25 maj, 2018

Folktandvården 80 år – en folkhälsoaktör i framkant

Den 25 maj är det 80 år sedan riksdagen beslutade att införa allmän tandvård i Sverige. Folktandvården var född. Idag har vi en munhälsa i världsklass men det finns fortfarande arbete kvar på vägen mot en jämlik tandvård för alla.

BallongFör inte så längesedan var tänder en bristvara i Sverige. Visserligen fick folk precis lika många tänder då som nu, men de förlorades betydligt snabbare. När en tand gjorde ont drog man helt enkelt ut den. Och det var inte så noga vem som gjorde det; smeden, klockaren eller grannen som hade en tång i förrådet. Inte konstigt att folk blev tandlösa.

Tänderna blev en social markör och den 25 maj 1938 fattades beslutet om en statsfinansierad, allmän tandvård för barn, unga och värnpliktiga. Folktandvården var född och sedan dess har vi som bor i Sverige inte bara fått behålla de flesta av våra tänder – vår munhälsa är dessutom i världsklass!

Det hurrar vi för nu när Folktandvården fyller 80 år. Som passionerad folkhälsoaktör har vi kommit långt i vår strävan efter en jämlik tandvård för alla men det finns fortfarande arbete att göra. Det viktigaste förebyggande arbetet görs hemma i badrummet. Våra 1 400 medarbetare på Folktandvården Skåne är ett stöd och hjälp och driver utvecklingen fortsatt framåt. Varje dag.

80-årsdagen uppmärksammas

Folktandvården uppmärksammar 80-årsdagen genom att vara på plats utanför Riksdagshuset i Stockholm för att diskutera Folktandvården och munhälsa.

Folktandvården 80 år