Logotype för print
22 maj, 2018

Ny app i kampen mot karies

Den 22 maj lanserar Folktandvården Sverige ett mobilspel för barn – appen Rocka munnen. Med appen flyttar Folktandvården in i svenska hem och telefoner. Rocka munnen som innehåller både spel och timer ska göra barn och föräldrar till bättre tandborstare.

När siffrorna visade en ökning av karies hos yngre skolbarn insåg Folktandvården att man behövde ett nytt verktyg i kampen för friskare tänder Samtliga Folktandvårdsorganisationer i hela landet står bakom den nya digitala satsningen för svensk folkhälsa och barntandvård.

Rocka munnen - ny app


– I Rocka munnen kopplar vi ihop tandborstningen och skärmtid i ett roligt spel så att familjen kan leka fram en bra vana tillsammans hemma. Målet är att tandborstningsrutinen ska mötas med ett uppspelt ”jag vill!” från barnen istället för ett tjatigt ”du måste” från föräldrarna, säger Eva-Karin Bergström, legitimerad tandhygienist, Folktandvården Västra Götaland.

Folktandvårdens historia innehåller många bevis på hur man framgångsrikt har förändrat och förbättrat tandhälsan – och folkhälsan – i Sverige. Idag finns ”lördagsgodis” med i Svenska Akademiens ordlista och har det blivit en vardagsregel för både barn och vuxna som bidrar till att hålla en hälsosam livsstil.


– För att kunna fortsätta förebygga och vara världsbäst på friska tänder måste vi anpassa oss, utveckla oss och våga använda nya verktyg. I våra telefoner finns många appar som inspirerar och hjälper oss att hålla ordning i vardagen. Det är självklart att Folktandvården ska finnas med där och peppa både små och stora att ta hand om tänderna, fortsätter Eva-Karin.