Logotype för print
23 januari, 2018

Henrik Jansson ny forsknings- och utvecklingschef

Henrik Jansson, idag docent i oral hälsovetenskap vid Hälsohögskolan, Jönköping University, blir ny forsknings- och utvecklingschef i Folktandvården Skåne. Henrik tillträder sin tjänst i augusti.

Henrik Jansson, blivande FoU-chef- Med min nationella och internationella erfarenhet hoppas jag kunna bidra till att Folktandvården Skåne blir en än starkare aktör inom tandvården i Sverige. Det finns mycket goda förutsättningar för detta, tack vare det arbete som redan gjorts i Folktandvården Skåne, säger Henrik Jansson.

Henrik är specialisttandläkare i parodontologi och har de senaste tre åren arbetat som docent i oral hälsovetenskap vid Hälsohögskolan i Jönköping. Han har lång erfarenhet som universitets- och högskolelärare för tandläkar- och tandhygieniststudenter. Under hösten 2017 har Henrik på uppdrag av Jönköping University och Folktandvården Region Jönköpings län projektlett och ansvarat för en ansökan om ny tandläkarutbildning vid Jönköping University.

De senaste åren har Henrik också varit med och initierat och etablerat internationella samarbeten med bland annat hälsoministeriet i provinsen Gansu i Kina och University of Portsmouth i Storbritannien. Henrik har varit forskningsaktiv i 20 år och är författare och medförfattare till över 30 vetenskapliga publikationer.

- Sedan jag blev färdig tandläkare har jag velat koppla min egen och andras forskning till den kliniska vardagen för att förbättra vården för patienterna. Jag har under min tid i Jönköping haft förmånen att verka i en miljö med starkt fokus på entreprenörskap och professionalism. Denna erfarenhet tar jag med mig till Folktandvården Skåne. Vi står inför många spännande utmaningar och möjligheter och jag ser fram emot att arbeta med dessa, berättar Henrik.

- Henrik har gedigen och bred erfarenhet av kompetens- och vidareutbildningsfrågor samt forskning och innovation och kan bidra till att vi tar ytterligare steg i vårt utvecklingsarbete. Henrik har också erfarenhet av internationella samarbeten som är intressanta för framtiden, säger Marika Qvist, vd för Folktandvården Skåne.

Forskning och utveckling som gör skillnad

De senaste åren har Folktandvården Skåne fyrdubblat medlen till forsknings- och utvecklingsprojekt, satsat på tio egenfinansierade ST-tjänster och tre forskarutbildningstjänster.

2016 lanserades "Folktandvården Skåne Academy", som innebär påbyggnadsutbildning och kompetensutveckling för alla medarbetare.

Leendecentralen i LundDessutom förverkligar Folktandvården Skåne under 2018 en unik satsning när kunskapscentrumet Leendecentralen etableras i Lund. I det nya huset på 5 000 kvm kommer det att finnas klinisk verksamhet med 38 behandlingsrum, operationsrum, bio- och tekniklaboratorium, forskning och innovation samt en kunskapsarena och ett huvudkontor.

Henrik Jansson efterträder Ewa Ericson som idag är forsknings- och utvecklingschef. Ewa fortsätter sin anställning och blir även framåt viktig för FoU-avdelningens fortsatta utveckling.