Logotype för print
15 maj, 2018

Nu öppnar Leendecentralen, vårt nya centrum för munhälsa i Lund

Den 15 maj öppnade Folktandvården Skåne sin nya moderna klinik i Posthornet, intill Lunds central. Med 38 behandlingsrum för allmän- och specialisttandvård samt en kunskapsarena för forskning, utbildning och ny teknik får Lundaborna tillgång till framtidens tandvård.

Christina var första kunden att besöka kliniken i Leendecentralen.

- Det är jättefint. Jag har sett huset byggas och väntat länge på att bli kund här. Närheten till mitt arbete och att allt finns samlat på ett ställe lockar mig, berättar Christina.

Christina var första kunden att besöka kliniken i Leendecentralen.

Den 30 maj flyttar all verksamhet från S:t Laurentiigatan till den nya kliniken på Vävaregatan 23. Kliniken blir en del av Leendecentralen, Folktandvården Skånes nya centrum för munhälsa. Där kommer det att finnas en stor klinik med 38 behandlingsrum för allmäntandvård, specialisttandvård inklusive käkkirurgi. Det kommer också att finnas en kunskapsarena för forskning, utbildning och ny teknik samt Folktandvården Skånes huvudkontor, som flyttar från Malmö.

- Att samla klinikverksamhet, forskning, utbildning och ledning under ett och samma tak ger oss unika möjligheter att utveckla tandvården för skåningarnas bästa, säger vd Marika Qvist.

Ökad tillgänglighet
Den nya kliniken har utökade öppettider och arbetar med nya smarta arbetssätt för både kund och behandlare som möjliggör att resurserna kan nyttjas optimalt.

På bottenplan kommer det att erbjudas enklare behandlingar och akut tandvård. Vid större behov bokas patienten in hos behandlare på andra våningen där mer avancerad tandvård kommer att bedrivas.

Leendecentralen, Folktandvården Skånes nya centrum för munhälsa.

- Vi har många som vill bli kunder hos oss och det är riktigt positivt. Våra nya lokaler är planerade utifrån vårt nya arbetssätt som syftar till att skapa en högre flödeseffektivitet. Detta kommer att öka tillgängligheten både för våra kunder och andra kliniker, säger klinikchef Gunilla Sörnmo.

Fakta om Leendecentralen

  • Totalt 150 personer ska arbeta i lokalerna på 4 848 kvadratmeter som årligen förväntas ta emot cirka 60 000 kunder och patienter.
  • På bottenplan planeras en munvårdsbutik, åtta behandlingsrum för enklare behandlingar och akut tandvård samt en stor föreläsningssal för utbildningar.
  • Andra våningen inrymmer en stor klinik med 30 behandlingsrum för allmäntandvård, specialisttandvård inklusive käkkirurgi samt laboratorium för forskning och ny teknik.
  • På tredje våningen blir det ett kontor med aktivitetsbaserade arbetsplatser för medarbetare på klinik och huvudkontor.
  • Folktandvården Skåne tecknade avtal med Wihlborgs i slutet av 2016. Totalt omfattar hela fastigheten sju våningar på 10 800 m².
  • Posthornet får en tydlig miljöprofil med solcellsanläggning på taket och högsta miljöcertifiering, Miljöbyggnad Guld.