Logotype för print
25 september, 2018

Säg hej till Lea, vår egen tandväktare och hjälte i en barnboksserie

Från och med i höst kommer Skånes barn att få bekanta sig med Lea. Lea är tandväktare och hjälte i tre böcker som kommer att delas ut till Folktandvårdens Skånes yngsta kunder.

Lea, Folktandvården Skånes tandväktare- Så mycket som 80 procent av Skånes barn kommer till oss regelbundet. Det är något vi är stolta över och vi vill såklart ge dem en bra känsla när de är hos oss, berättar vd Marika Qvist. Med Lea har vi skapat en kompis som kan följa barnen från första besöket ända tills de börjar närma sig mellanstadiet.

De allra minsta får pekboken "Det kittlas". Från 3-årsåldern får barnen sagoboken "Leas första uppdrag" och från 6-årsåldern kapitelboken "Lea Tandväktare". Totalupplagan är på 150 000 exemplar och böckerna delas ut gratis i samband med tandläkarbesöken.

- Läsförståelsen sjunker i landet och vi vill utöver att skapa en bra upplevelse för barnen också stimulera till läsning, fortsätter Marika Qvist. Läsandet är nyckeln till kunskap och bidrar till starkare självkänsla. Folktandvården Skåne är en kunskapsdrivande folkhälsoaktör som bidrar till barnens hela hälsa och välbefinnande. Jag är övertygad om att Lea blir en vän och väktare på vägen.

Dimitra Kavakliotis, projektledare på Folktandvården Skåne, berättar att Lea skapades i samarbete med författaren Ann-Charlotte Ekensten och mangaillustratören Catarina Batista.

- Vi ville skapa en tandfé i tiden, berättar Dimitra Kavakliotis. Lea kallar sig för Tandväktare istället, det låter tuffare. Hon har superkrafter – bland annat superhörsel, så att hon kan höra när barn vickar på tänderna. Det är viktigt för oss att barnen får uppleva äventyr med henne och kanske äntligen kan få en förklaring till varför tandfén samlar på tänder.

Den 29 september arrangerar Folktandvården Skåne barndagar och boklansering på flera kliniker i Skåne där barnen får möta Lea.

- Vi tyckte datumet för lanseringen av vårt bokprojekt passade bra eftersom det just nu finns ett extra stort fokus på läsning och böcker i och med Bokmässan i Göteborg, säger Dimitra Kavakliotis

Från och med den 29 september kommer Lea-böckerna att delas ut på Folktandvården Skånes samtliga kliniker.

Lea, Folktandvården Skånes, tandväktare, är hjälten i en ny barnboksserie