Internationella munhälsodagen
Den 20 mars är det den internationella munhälsodagen - dagen då munhälsan får ta lite extra mycket plats. Årets kampanj syftar till att lyfta hur vi får och bibehåller en god munhälsa för hälsa och livskvalité börjar med munnen.
Var tionde vuxen drabbas av svår tandlossning. Men inte nog med att man riskerar tappa tänder. När bakterier i munnen sprids i resten av kroppen kan det påverka hjärta och blodkärl.
- Det är viktigt för allmänhälsan att ta hand om sina tänder, redan från tidig ålder. En ohälsosam livsstil med dålig munhygien och kost triggar igång sjukdomar i munnen som kan påverka hela kroppen, säger Daniel Jönsson, specialisttandläkare och docent i parodontologi på Folktandvården Skåne.
Daniel Jönsson undersöker kopplingen mellan munnens hälsa och andra kroppsliga sjukdomar. Det är ett stort och världsomfattande forskningsområde, och pusselbit läggs till pusselbit. Men om man utgår från dagens kunskap så finns det anledning att inte slarva med skötseln av mun och tänder om man vill hålla sig frisk och leva länge.
Parodontit – en sjukdom som smyger sig på
Parodontit, som det heter på fackspråk, är en inflammation som ofta kommer smygande och kan börja med inflammerat och blödande tandkött.
–Tandplack består av bakterier, bakterieprodukter och saliv som bildar en film på tänderna. Tandplack har vi alla alltid, men har man tandlossning är man överkänslig mot munnens bakterier och man måste därför vara extra noga med att minimera tandplackets tillväxt.
Även den som sköter sin munhälsa kan drabbas av tandlossning, då sjukdomen i grunden är ärftlig. Tandlossningen kan dessutom påskyndas av till exempel rökning och diabetes.
Stor studie om tand- och kärlplack
Ett av de forskningsprojekt som Daniel Jönsson för tillfället arbetar med handlar om kopplingen mellan tandlossning och åderförkalkningsplack i halskärl. Forskningen visar att personer med fler tandfickor har större mängd åderförkalkningsplack i halskärl.
–Vi tar nu forskningen ett steg vidare och kommer att titta på varför blodkärlen påverkas av bakterier i blodet. Målet med forskningen är att förhindra att patienter med tandlossning får en kärlpåverkan, berättar Daniel.
Goda vanor som ger dig friska tänder
- 2-2-2-2 metoden: Borsta tänderna två gånger om dagen, i två minuter, med två centimeter fluortandkräm och ät eller drick inte på 2 timmar efter att du borstat.
- Rengör mellan tänderna med tandtråd eller mellanrumsborste en gång varje dag.
- Undvik småätande, och drick vatten som törstsläckare.
- Besök tandvården regelbundet.
Internationella munhälsodagen 20 mars
World Dental Federation, den globala tandläkarorganisationen FDI, arrangerar årligen World Oral Health Day den 20 mars. I Sverige är det Sveriges Tandläkarförbund, Sveriges Tandhygienistförening och Tandläkarförbundets Studerandeförening. I år vill man inspirera till bättre munhygien genom kampanj "hur får vi och hur bibehåller vi en god munhälsa?"