Logotype för print
21 december, 2021

Så tar du hand om tänderna i jul

Jul betyder också knäck, skumtomtar och chokladaskar. Hur ska vi då tänka när vi möter dukade bord och fyllda godisskålar? Melika är tandhygienist på Folktandvården Skåne, och vi bad henne om goda råd för en god munhälsa inför de sockersöta helgdagarna.

Julen bjuder på många tillfällen att äta godsaker. Men med segt och klibbigt julgodis kommer också en ökad påfrestning på våra tänder. Melika Ghaforian Jebeli, tandhygienist på Folktandvården Skåne, ger oss rådet att begränsa ätandet under julen, men att det framför allt är våra dagliga rutiner som påverkar munhälsan. 

Melika Ghaforian Jebeli- Det bästa för tänderna är att ha bra rutiner hela året, som att borsta två gånger om dagen, göra rent mellan tänderna med till exempel tandtråd, skölja med fluor samt håller goda kostvanor, säger Melika. 

Att begränsa sötsakerna till en gång i veckan under julhelgen kan vara en utmaning, men att välja sina tillfällen är en bra väg att gå. 

- Mitt råd är att äta godsakerna vid ett och samma tillfälle under dagen i stället för att småäta. Då låter du tänderna vila och återhämta sig från syraangrepp. Du kan till och med begränsa intagen av sött till några få dagar under julledigheten, säger Melika. 

Hårt och segt godis är inte bara svårt att få bort, utan kan också skada tänderna. 

- Vi ser ofta ett ökat behov av akuttandvård under julen då framför allt vuxna söker vård för tänder som de bitit sönder. Har du äldre och större amalgamfyllningar i stället för plastfyllningar så är risken att bita sönder en tand större, säger Melika. 

Om du har oturen och biter sönder en tand så finns tillfälligt fyllningsmaterial att köpa på apoteken.  

- Om du inte har akuta besvär kan du använda det tills du får en tid hos din ordinarie tandläkare, säger Melika.

 

Melikas munhälsoråd under julen 

  • Låt tänderna vila. Välj ett tillfälle under dagen då du äter julgodiset.
  • Borsta noga. Hårt och segt godis som knäck och kola fastnar lätt i tänderna. Borsta därför tänderna extra noggrant två gånger per dag med fluortandkräm. 
  • Hjälp de yngre. Barn upp till 10-11 år behöver hjälp med tandborstningen av en vuxen.  
  • Tandtråd och fluor. Gör rent mellan tänderna med tandtråd och skydda tänderna genom att skölja med fluorskölj. 
  • Undvik att småäta. Det är inte bara godiset som påverkar tänderna. Försök att begränsa måltider och dryck till 5-6 intag per dag. Drick endast vatten, svart kaffe eller te utan något tillsatt mellan måltiderna. 

Folktandvården Skåne har öppet hela jul- och nyårshelgen om olyckan skulle vara framme.