Tandvårdsstödet
Billigare tandvård med tandvårdsstödet.
Tandvårdsstödet är ett ekonomiskt bidrag som gör det billigare att besöka tandvården. Det gäller alla vuxna som är 24 år och äldre och består av tre delar:
- ett allmänt tandvårdsbidrag, ATB
- ett särskilt tandvårdsbidrag, STB
- ett högkostnadsskydd.
Läs mer om tandvårdsstödet på Försäkringskassans webbplats.
Allmänt tandvårdsbidrag (ATB)
Det allmänna tandvårdsbidraget kan du använda som delbetalning för din tandvård, även Frisktandvård. Du får bidraget den 1 juli varje år och kan spara det upp till två år.
- 24-29 år och över 65 år: 600 kronor per år
- 30-64 år: 300 kronor per år
Så om du är mellan 24 och 29 år och besöker tandvården vartannat år har du 1 200 kronor att använda som delbetalning.
Tandvårdsbidraget dras när du betalar för ditt tandvårdsbesök. Din tandläkare eller tandhygienist får sedan ersättning från Försäkringskassan.
Särskilt tandvårdsbidrag (STB)
Särskilt tandvårdsbidrag (STB) är ett bidrag för dig som har en sjukdom eller funktionshinder som medför en risk för att din tandhälsa försämras.
Du får ett bidrag på 600 kronor per halvår som du kan använda till exempelvis undersökning och tandrengörning (även Frisktandvård).
Vilka som har rätt till STB finns fastställt i lag. Om du tror att du är berättigad till STB ska du prata med din behandlare.
Högkostnadsskydd
Har du höga tandvårdskostnader behöver du bara betala en del av kostnaden själv. Försäkringskassan betalar ersättning för resten till din behandlare.
Högkostnadsskyddet börjar gälla när du betalat upp till 3 000 kronor under en ersättningsperiod.
- Upp till 3 000 kronor: du betalar fullt pris.
- 3 001-15 000 kronor: du får 50 procent av kostnaden i ersättning.
- Över 15 000 kronor: du får 85 procent av kostnaden i ersättning.
Ersättningsperiod
Högkostnadsskyddet börjar gälla när en åtgärd som ingår i skyddet registreras hos Försäkringskassan. Efter det räknas alla åtgärder under de följande tolv månaderna in i skyddet.
En ersättningsperiod kan inte förlängas. Däremot kan du själv bestämma att avsluta ersättningsperioden i förtid och börja en ny. Det kan vara en fördel när du står inför en större behandling.
Prisexempel, med allmänt tandvårdsbidrag (ATB)
Priset för en undersökning utan ytterligare åtgärd, hos tandhygienist, är 1 150 kronor. Med ett års allmänt tandvårdsbidrag (ATB) betalar du:
- 850 kronor om du är 30-64 år
- 550 kronor om du är 24-29 eller över 65 år
Med två års allmänt tandvårdsbidrag (ATB) betalar du:
- 550 kronor om du är 30-64 år
- ingenting om du är 24-29 år eller över 65 år och väljer att nyttja dina två års ATB.
Förstärkt stöd för vissa grupper
Inom tandvården finns ytterligare ekonomiskt stöd som möjliggör att patienter kan få vissa tandvårdsbehandlingar till samma pris som den allmänna hälso- och sjukvården. Det innebär att kostnaden för tandvården som omfattas av det förstärkta stödet maximalt blir 1 400 kronor under en löpande tolvmånadersperiod. För individer som har uppnått en ålder av 85 år erbjuds denna tandvård helt utan kostnad.
Rätten till stödet är tydligt definierad i gällande lagstiftning och förordningar.
Nedan beskrivs vilka som kan vara berättigade det förstärkta stödet:
- Individer som lider av en sjukdom där tandvård är en kritisk del av den övergripande behandlingsplanen. Till exempel är det inför en hjärtoperation av yttersta vikt att patienten inte har några aktiva infektioner i munhålan, vilket kan kräva tandvård för att behandla eventuella infektioner före operationen.
- Personer som har ett omfattande behov av daglig omvårdnad. Detta inkluderar de som omfattas av LSS – lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
- Individer med långvariga sjukdomar och funktionsnedsättningar som kräver mer frekvent eller specialiserad tandvård än genomsnittet. Detta kan vara på grund av att sjukdomen i sig ökar risken för tandproblem, eller att funktionsnedsättningen gör det svårare att upprätthålla en god munhygien.
Det är viktigt att varje individ får den tandvård som behövs för att upprätthålla en god munhälsa, vilket i sin tur är en viktig del av det totala välbefinnandet. Om du tror att du eller någon du känner kan vara berättigad till detta stöd, tveka inte att kontakta oss för mer information och guidning.
Du kan läsa mer om detta på 1177.se.