Frågor och svar om tandreglering
På den här sidan hittar du svar på frågor om tandreglering.
1. Vilka typer av tandställningar finns?
Avtagbar
Vid vissa typer av tandställnings- eller bettavvikelser kan man få en avtagbar tandställning, som kan tas bort när man till exempel ska äta eller borsta tänderna. En del av de avtagbara tandställningarna ska användas hela dygnet. Andra bara på kvällen och natten. Det är viktigt att tandställningen används så som tandläkaren har instruerat. Annars är det risk för att resultatet inte blir så bra.
En avtagbar tandställning används oftast när man har enklare bettavvikelser eller om man får en tandregleringsbehandling medan en del av mjölktänderna fortfarande sitter kvar.
Fast
En tandställning som sitter fast används oftast för att flytta tänderna. Den kan se ut på olika sätt och vara placerad på insidan eller på framsidan av tänderna.
Det allra vanligaste är en tandställning med fästen i form av små plattor av metall. Fästena kan också vara av plast eller keramik. Fästena limmas fast på tändernas framsidor och går inte att ta bort när man, till exempel, ska borsta tänderna. En fastsittande tandställning kan användas i över- eller underkäken eller i båda käkarna samtidigt.
I varje fäste på tändernas framsidor finns ett litet spår. I spåren placeras olika typer av metallbågar som fästes till brickorna med små gummiband för att påverka och styra tänderna dit de ska.
Ska överkäken göras bredare används en tandställning som sitter fast på insidan av tänderna (quad helix). I stället för de fästen som i vanliga fall limmas fast på tändernas framsida sätts tandställningen då fast med ett par metallringar runt de bakre stora kindtänderna.
Även olika former av elastiska drag och små fjädrar kan användas för att flytta tänderna.
2. När är det lämpligt att skaffa tandställning?
Man kan tandreglera sig hela livet men vissa behandlingar där man utnyttjar att man växer bör göras innan man vuxit färdigt. De flesta behandlingar görs i tonåren efter att alla permanenta tänder kommit fram.
3. Måste man ta bort tänder när man ska ha tandställning?
Om tänderna står trångt på grund av att man har en för liten käke kan man ibland behöva ta bort tänder för att kunna rätta till de tänder som är kvar. Om det bara är lite trångt räcker det ibland med att skapa plats genom att bredda eller förlänga tandbågen.
4. Hur lång tid tar en behandling?
En behandling tar i de flesta fall runt ett och ett halvt till tvår år med fastsittande tandställning. Behandlingar kan också pågå mellan sex månader och tre till fyra år, beroende på hur stor avvikelse man har. Beroende på vilken typ av tandställning som används kan det ta mellan en halvtimme och två timmar att sätta fast den.
5. Gör det ont att ha och sätta fast tandställning?
Att sätta fast en tandställning gör inte ont och det behövs därför ingen bedövning. Tandställningen limmas fast på tänderna och är enkel att ta bort. Precis efter att tandställningen satts på plats kan tänderna vara ömma. Det kan också kännas ömt vid kontroller och justeringar. Ömheten brukar gå över efter fem till sju dagar.
I början av behandlingen kan man tycka att tandställningen känns väldigt stor och klumpig, innan man har vant sig. Det kan skava på läppar och kinder, men det kan lindras genom att man sätter lite vax på de områden av tandställningen som besvärar. Vaxet får man med sig hem av tandläkaren och man kan sätta på det själv.
6. Är det farligt att ha nickel i munnen?
De flesta metaller som ingår i en tandställning innehåller nickel. Just i munnen tycks nickel inte vara något problem och även om man har konstaterad nickelallergi får man i stort sett aldrig besvär av en sådan tandställning. Är man extremt allergisk mot nickel finns det nickelfria tandställningar i titan.
7. Kan man rengöra tänderna med tandställning?
En behandling med fast tandställning innebär ofta att matrester och beläggningar lättare fastnar på tänderna, speciellt kring tandställningens bågar och fästen. Man måste därför vara noga med tandborstningen. Hur tandställningen ska skötas visar din tandläkare när du fått tandställningen insatt. Sköter man bara om sina tänder är det ingen risk för hål i tänderna bara för att man har en tandställning.
8. Kan man äta som vanligt med tandställning?
Tandställningen tål vanlig tuggning, men kan lossna om den belastas alltför kraftigt. Man ska därför undvika att äta vissa hårda och sega saker. Om tandställningen skulle lossna eller gå sönder måste man kontakta tandläkaren snarast. Annars kan tänder flyttas fel eller behandlingstiden bli längre.
9. Vad händer efter att man har tagit av tandställningen?
Efter att tandregleringen är klar måste bettet stabilisera sig. Därför måste man oftast sätta fast en tunn tråd på baksidan av framtänderna eller sova med en liten skena för att tänderna inte ska flytta sig tillbaka. Denna tandställning kallas för retainer. Hur länge retainern behövs är olika från person till person och måste prövas individuellt. Vissa personer kan behöva ha den hela livet.
Efter att retainern tas bort kan små förändringar ske i bettet. Sådana förändringar sker hela livet, även på personer som inte har haft tandställning.