Tre glada tjejer ler

Tandreglering

Vi erbjuder tandreglering för barn, ungdomar och vuxna.

Tandreglering, eller ortodonti som det också kallas, behövs när tänderna vuxit snett, sitter för tätt eller om det är något annat fel när du biter ihop. Tänder som står snett eller för trångt går att rätta till, även i vuxen ålder.

Våra specialistkliniker

Vi erbjuder

  • Rådgivning och undersökning till dig som funderar på tandställning.
  • Olika typer av tandregleringsbehandlingar för barn, ungdomar och vuxna. Vi hjälper dig som har små eller stora behov av tandreglering.
  • Moderna metoder och olika typer av tandställningar (till exempel osynlig, löstagbar, fast).
  • Nära samarbete med andra specialister inom tandvården.

Tandreglering för barn

Barn och ungdomar till och med 23 år kan få avgiftsfri tandregleringsbehandling - om behandlingen godkänts av en tandregleringsspecialist/ urvalstandläkare.

Din vanliga tandläkare ansvarar för att du blir visad för en urvalstandläkare om du har behov av tandreglering.

Även om du inte blir erbjuden kostnadsfri tandreglering kan du självklart kontakta oss så hjälper vi dig, på egen bekostnad.

Visning/ bettundersökning hos tandregleringsspecialist

Behov av tandreglering hos barn och ungdomar bedöms av en tandregleringsspecialist. Bedömningen sker vid en visning/bettundersökning. Specialistens undersökning och bedömning tar cirka tio minuter.

Bedömningen om kostnadsfri tandreglering görs utifrån ett antal urvalskriterier. De grundar sig på Region Skånes behandlingsbehovsindex, ett så kallat Skåneindex.

Skulle det inte bli aktuellt med kostnadsfri tandreglering, kan vi erbjuda ny tid för undersökning och kostnadsförslag. Har ni frågor är ni välkomna att kontakta en av våra kliniker.

Tandreglering för vuxna

Tänder som står snett eller för trångt går att rätta till, även i vuxen ålder. Om du funderar på tandställning är du välkommen att kontakta oss för rådgivning och behandling. Ingen remiss behövs för att komma till oss.

Du betalar själv för tandregleringen men kan i vissa fall få en del av behandlingskostnaden av Försäkringskassan.

Vanliga frågor och svar

Har du funderingar på att skaffa tandställning och vill veta mer? Här hittar du svar på vanliga frågor om tandreglering.

Skåneindex - för dig som är vårdgivare

Här hittar du som är vårdgivare bildexempel på Skåneindex inför visningar.