Logotype för print
30 juni, 2016

Japanskt besök till Folktandvården Skåne

100 tandläkare och tandhygienister från Japan har i veckan besökt Folktandvården Skånes klinik på Lilla Varvsgatan i Malmö. Studiebesöket är en del av en kurs arrangerad av Odontologiska fakulteten vid Malmö högskola.

Japanskt besök till Folktandvården SkåneUnder fem dagar går de japanska tandläkarna och tandhygienisterna en kurs för att lära sig mer om den svenska modellen med hälsofrämjande och förebyggande tandvård.

Kursen består av seminarier och föreläsningar och ges i samarbete med Folktandvården Skåne, som också föreläser och arrangerar studiebesök på kliniken på Lilla Varvsgatan i Malmö.

 

Under studiebesöket på Folktandvården Skåne får deltagarna lära sig mer om svensk tandvård och Folktandvården Skånes sätt att arbeta med hälsofrämjande och förebyggande tandvård, bland annat modellen Frisktandvård.

– Det finns ett intresse av att höra hur vi utgår från individens risk när vi planerar behandling och bestämmer tiden mellan undersökningarna. Ett längre intervall mellan undersökningar vid god munhälsa betyder mer tid till de sjuka och att detta på sikt kan skapa bättre tandhälsa, säger forsknings- och utvecklingschef Ewa Ericson på Folktandvården Skåne.

Stort intresse av den svenska tandvårdsmodellen

De 100 tandläkarna och tandhygienisterna kommer från Oral Physician Course under ledning av doktor Takashi Kumagai. Det är fjärde gången som tandläkare och tandhygienister från Japan går en internationell kurs på Odontologiska fakulteten vid Malmö högskola. Årets tema är hur man förebygger och behåller en god tandhälsa genom att bekämpa karies och parodontit.

Takashi Kumagai är expert inom området och har i Japan skapat gruppen Oral Physician Course, som vuxit genom åren. Japanerna är mycket intresserade av att lära sig mer inom fältet och den svenska modellen.

- Behandlingsfilosofier inom tandvården skiljer sig traditionellt mycket mellan Japan och Sverige. I Japan är fokus nästan enbart på reparativ tandvård, säger Dan Ericson, professor på Odontologiska fakulteten vid Malmö högskola.